Programmeren


Programmeren leuk?

Dat vraag ik me ook wel eens af. Maar ik moet ook toegeven, dat het me al jarenlang boeit. Mijn eerste, met de ogen van nu bekeken, primitieve programma's werden door mij geschreven in 1977.

Philips 856

In de loop van de tijd heb ik gebruik gemaakt van enkele assembler talen, diverse BASIC-dialecten, van APL1, van Fortran in diverse vormen, van Pascal en van C. De programmaatjes in RPN op diverse zakrekenmachines van HP vergeten we voor 't gemak maar even. De laatste tijd wordt dat gehinderd door het samenstellen van websites, wat ik ook wel aardig vind. Verder studeer ik ook nog wat op de diverse scripttalen. Misschien vind ik nog eens een leuke toepassing voor deze site!

HP met 68000

Ook heb ik zakelijk zowel als in mijn vrije tijd gewerkt op diverse machines, waarvan er hier enkele te zien zijn. Privé heb ik gebruik gemaakt van een Apple IIe, een Atari ST 520+, een Atari MEGA ST4 en nu werk ik dus met een ordinaire IBM compatible. Ook het aantal operating systems, of wat daar voor door moest gaan, is zeer afwisselend geweest. Al met al heb ik me in al die tijd niet behoeven te vervelen, maar is er wel vaak een stuk van de nachtrust verloren gegaan.

Philips PC

Als je het muziek gedeelte gezien hebt, dan zal het je niet verbazen, dat ik ook op dat gebied wat geprogrammeerd heb. Al voor de Apple heb ik een BASIC programma geschreven om traditioneel schrift om te zetten in Klavar. Voor de output werd toen een plotter gebruikt, terwijl de input met een muis werd gedaan (toen al!). Voor de Atari heb ik de oefening nog eens herhaald, maar dan in C en met als output medium 300 of 360 dpi printers. Het user interface voor dat programma is uiteraard een heel stuk verfijnder dan dat van de Apple. Overigens draaide dat programma ook op een PC m.b.v. een Atari-emulator. Maar nu heb ik mezelf beloofd, dat het daarbij voorlopig blijft. Ik ga lol trappen met computers!

Toch is er ook hoop voor mensen, die het leuk zouden vinden om bv. MIDI-files om te kunnen zetten naar de Klavarnotatie. Marco van der Kolk heeft namelijk een programma daarvoor geschreven voor het Windowsplatform. Je kunt dit programma downloaden door KlavarScript aan te klikken. (...en vergeet niet hem een bedankje te sturen!)